onsdag 11. mars 2009

SKRIFT!


Bilder og ord er kommunikasjonmidler. Vi leser bilder oftere enn det vi gjordet i gamle tider. Ord og bilder forsterker hverandre i TV, aviser, ukelblader og andre trykksaker.
Skrift – et system som formgir tanker
Når man skriver da gjør man skrift til ett synlig språk. Det lager informasjon og overleverer kunnskap.
Skrift er også som lim at man holder en kultur sammen. Skrift formidler også tanker og ideer.
Det er viktig å kunne noe om skrifter viss du skal f.eks lage plakater, skilt og kort...
Skridt er grafiske symboler det gjør tanker og opplevelser synlig.
Veien fra bildeksrift til bokstavskridt
Bilder ble mer og mer forenklet. Det opprinnelige tegnet var blitt et symbol eller et piktogram. Det betyr at et bildet blir symbolisert et ord eller et begrep.
Det virker bra viss vi bare har bruk for å skrive om konkrete ting. Etter hvert kom ett symbol til å bety flere ting, fordi symbolet begynte å følge språklyden av ordet.
Skriftkulturen har gått fra bildetskrift til lydskrift. Fra å representere en ide eller situasjon ble tegnet oppdelt i enkelte ord, deretter stavelse og til slutt bokstaver.
Tilbake til piktogrammene?
Når vi ser på bilder, får vi jo som rele all informasjon. Vi møter piktogrammer i dag hvor vi finner toaletter, resturanter om det er lov å røyke der du står eller ikke.
På datan har også sånne det kaller også ikoner når vi snakker om data piktogrammer. Der er det sumboler uten tekst som gir oss beskjeder om funskjoner programmet har. På mobilen sender vi bildemeldinger som vi bruker tegnene som er inne på mobilen. Her er det noen eksempler : <3 (det står får hjerte) ;* (det står får kysse tegn) :O (det er ett merke som er sjokka) og det er masse andre ting.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar